Χρήσιμες Πληροφορίες

Η Πάτρα

Η Πάτρα είναι η πρωτεύουσα του Νομού Αχαϊας και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου. Είναι επίσης το μεγαλύτερο και κεντρικότερο λιμάνι προς Ιταλία και τα νησιά του Ιονίου Πελάγους: Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Κέρκυρα, Λευκάδα και Παξοί. Στη διάθεση του επιβατικού κοινού βρίσκεται πλέον και το νέο υπερσύγχρονο λιμάνι της Πάτρας.

Σε μία πόλη που διαχρονικά έχει δεχθεί επιδράσεις από διάφορους πολιτισμούς (κυρίως υπό την κατοχή των Φράγκων, των Βενετών, και των Τούρκων) υπάρχουν σημάδια ως αποτέλεσμα των επιδράσεων όλων των παραπάνω.

Η Πάτρα χωρίζεται σε 2 περιοχές:

Η άνω πόλη που βρίσκεται στους πρόποδες του κάστρου είναι η παλιά πόλη και έχει αρκετά νεο-κλασσικά κτήρια

Η κάτω πόλη περιέχει πολλά παλιά αρχοντικά σπίτια, το αρχαίο Ωδείο, καφετέριες, εστιατόρια και το πλούσιο σε δραστηριότητα εμπορικό κέντρο της. Το ίδιο το κάστρο πλέον έχει μετατραπεί σε πάρκο και προσφέρει υπέροχη θέα ολόκληρης της πόλης και του Ιονίου Πελάγους.

Κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού, η πόλη φημίζεται για τους ξέφρανους εορτασμούς με ανάλογες στολές και party στους δρόμους της πόλης.

Επίσης, η πόλη διατηρεί ένα άρτιο αρχαιολογικό μουσείο, μια γκαλερί τέχνης και δημοτικό θέατρο.

Αξιοσημείωτη είναι και η πλατεία των Ψηλών Αλωνίων με αρκετά καφέ, εστιατόρια, τους φοίνικες, τα παγκάκια, την παιδική χαρά. Είναι ένα αρκετά δημοφιλές μέρος όπου οι ντόπιοι περνούν τις ημέρες και τα βράδια τους.

Συνήθως η πόλη χρησιμοποιείται ως στάση από τους ταξιδιώτες μιας και βρίσκεται σε κομβικό σημείο που συνδέοντας την Αθήνα με περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, την Ήπειρο αλλά και με γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία, μέσω της Γέφυρας, την δυτική Πελοπόννησο, αλλά και μέσω θαλάσσης από το λιμάνι της με τα νησιά του Ιονίου και την Ιταλία.

Μέρη ενδιαφέροντος

Βόρειο Νεκροταφείο: Το ρωμαϊκό αυτό μνημείο χρονολογείται μεταξύ του τέλους του 1ου αι. μ.Χ και του τέλους του 2ου αι. μ.Χ. Έχοντας σχήμα σταυρού, όπως ο ναός της Ίσιδας στην Πομπηία, αποτελεί το μοναδικό μνημείο με αυτή τη μορφή που βρέθηκε στην Πάτρα.

Πηγή Δήμητρας: To σημερινό πηγάδι του Αγ. Ανδρέα παραπλεύρως του παλαιού Ι. Ναού το οποίο άλλοτε ήταν πηγή της θεάς Δήμητρας που λειτουργούσε και ως μαντείο.

Ρωμαϊκό Ωδείο: Στα δυτικά της Ακρόπολης στην Άνω πόλη βρίσκεται το ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας (160 π.Χ.), παλαιότερο από το Ωδείο (Ηρώδειο) της Αθήνας.

Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο: Κοντά στο Αρχαίο Ωδείο ήρθαν στο φως ερείπια αμφιθεάτρου πιθανόν του 1ου μ.Χ αιώνα. Μαζί με το γειτονικό Αρχαίο Ωδείο θα αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Σήμερα ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής του αρχαιολογικού χώρου ανασκάπτεται, ανάμεσα στις οδούς Πανταννάσης, Ηφαίστου και Γεροκωστόπουλου.

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο: Το πρώτο συστηματικό υδραγωγείο της Πάτρας βρίσκεται στα ριζά του λόφου του Δασυλλίου και είναι έργο ρωμαϊκό.

Ρωμαϊκό Νυμφαίο: Γερμανού 36-40 Μνημειώδες κτίσμα του 3ου αιώνα, χώρος αναψυχής με πίδακες νερού και κήπους. Ι. Βλάχου 3 & Κανάρη Τμήμα μεγάλου συγκροτήματος, πιθανόν θερμών. Στους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους ο χρόνος χρησιμοποιήθηκε πιθανόν ως εκκλησία και αργότερα ως νεκροταφείο.

Ρωμαϊκή Γέφυρα του Μείλιχου (γέφυρα Παυσανία): Στην διασταύρωση της Ν. Εθνικής οδού με την οδό Αρέθα βρίσκεται καλά διατηρημένη ρωμαϊκή γέφυρα με δύο τούβλινες καμάρες που στηρίζονται πάνω σε περίτεχνες βάσεις από πελεκητές πέτρες.

Το Κάστρο της Πάτρας: Το Κάστρο της Πάτρας είναι κτισμένο σε χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού σε απόσταση 800 μ. περίπου από την ακτή. Οικοδομήθηκε από τον Ιουστινιανό περίπου το 551 μ.Χ. για την άμυνα της περιοχής και των κατοίκων της.

Θέατρο “Απόλλων”: Κατασκευάστηκε το 1872 με σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Είναι το αρχαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων και το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της Πάτρας.

Αχαΐα Clauss: Ο Πύργος της Αχαΐα Clauss είναι το πρώτο ελληνικό οινοποιείο που χτίστηκε στα 1861 και μέχρι σήμερα παράγει μερικά από τα πιο διάσημα ελληνικά κρασιά. Στους χώρους του ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το καταπράσινο περιβάλλον, τα ιστορικά κτίρια, τα ξυλόγλυπτα βαρέλια παλαίωσης από το 1873 της φημισμένης Μαυροδάφνης, καθώς επίσης, στην Κάβα Δανιηλίδος, να δοκιμάσει μερικά από τα εκλεκτά κρασιά της Αχαΐα Clauss.

Υ.Η.Σ. Γλαύκου (Υδρο-Ηλεκτρικός Σταθμός) : Το πρώτο Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Ελλάδος, λειτουργεί από το 1927 ως δημοτική επιχείρηση. Σήμερα ανήκει στη ΔΕΗ η οποία έχει δημιουργήσει Μουσείο της ιστορίας του σταθμού. Βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή, Γλαύκος, 8 χμ νοτιοανατολικά του κέντρου της Πάτρας.